Israels krige

Israels krige

Israels uafhængighedskrig (1947-1949)
På menneskelig vis var uafhængighedskrigen Israels dyreste krig - 6.000 israelere blev dræbt og 15.000 såret. Krigen bestod af 39 separate operationer, der blev kæmpende fra Libanons grænser til Sinai-halvøen og Eilat.


Golfkrigen (1991)
I august 1990 invaderede Irak Kuwait og truede med at angribe Israel med forskellige typer våben, herunder ikke-konventionel våben. For første gang i Israels historie, stod hele landet over for en reel trussel om ødelæggelse.


Libanon-krigen: Operation Peace for Galilee (1982)
Et våbenhvile med palæstinensiske terrorister i Libanon erklæret i juli 1981 blev brudt: Terroristerne fortsatte med at udføre angreb mod israelske mål i Israel og i udlandet, og truslen mod de nordlige bosættelser blev uudholdelig. Den 6. juni 1982 lancerede IDF Operation Peace for Galilee.


Sinai-kampagnen (Operation Kadesh - 1956)
Sinai-kampagnen blev kæmpet for at stoppe terrorangrebene i Israel og fjerne den egyptiske blokade af Eilat.


Seks dages krigen (juni 1967)

Inden for det korte tidsrum på seks dage tog IDF Sinai-halvøen og tog hele Vestbredden ved ​​floden Jordan; og erobrede en stor del af Golanhøjderne. Den kulminerende begivenhed var overtagelse af ​​den gamle by i Jerusalem.


Attrition War (1968-70)
Efter den seks dages krigen eskalerede en statisk udveksling af raketangreb ild langs hele Bar Lev-linjen på Suez-kanalen i og førte til The war of Attrition.


Yom Kippur-krigen (oktober 1973)
Krigen, der startede på den helligste dag i den jødiske kalender, forsoningsdagen, var den hårdeste arabisk-israelsk krig siden uafhængighedskrigen i 1948. Egypten og Syrien angreb Israel og tog Israel var ikke forberedt.


Palæstinensisk oprør i Syd Libanon (1971–1982)
PLO flytter til Syd Libanon fra Jordan og iscenesætter angreb på Galilæa og som base for internationale operationer. I 1978 lancerer Israel Operation Litani - den første israelske store invasion af Libanon, der blev udført af israelske forsvarsstyrker for at udvise PLO-styrker fra territoriet.


Libanon-krigen i 1982 (1982)

Begyndte den 6. juni 1982, da de israelske forsvarsstyrker invaderede det sydlige Libanon for at udvise PLO fra området. Israels regering beordrede invasionen som et svar på attentatforsøget mod Israels ambassadør til Det Forenede Kongerige, Shlomo Argov, af Abu Nidal-organisationen og på grund af de konstante terrorangreb mod det nordlige Israel foretaget af de palæstinensiske geriljaorganisationer, der var bosiddende i Libanon .


Syd-Libanon-konflikt (1985–2000)
Næsten 15 års krigsførelse mellem de israelske forsvarsstyrker og dens libanesiske kristne proxy-militser mod libanesisk muslimsk gerilla, ledet af iransk-støttet Hezbollah, inden for det, der af Israelerne blev defineret som "sikkerhedszone" i det sydlige Libanon.


Første Intifada (1987–1993)
Første store palæstinensiske opstand mod Israel på Vestbredden og Gazastriben.


Anden Intifada (2000–2005)
Anden palæstinensisk oprør, en periode med intensiveret vold, der begyndte i slutningen af ​​september 2000.


Den anden Libanon-krig (2006) 12. juli 2006
Den 12. juli 2006 blev otte IDF-soldater dræbt og to kidnappet på grænsen til Libanon i et angreb fra Hizbullah-terrororganisationen.
Resterne af generalmajor (res.) Ehud Goldwasser og 1. sg. (Res.) Eldad Regev, der blev bortført i angrebet på IDF's patruljejeep, men blev kun returneret til Israel den 16. juli 2008.


Gaza-krigen (december 2008 - januar 2009)
Tre ugers væbnet konflikt mellem Israel og Hamas i løbet af vinteren 2008–2009. I en eskalering af den igangværende konflikt mellem Israel og Palæstina reagerede Israel på den igangværende raketbrand fra Gazastriben med militær styrke i en aktion med titlen "Operation Cast Lead". Israel erklærede ophør af konflikten den 18. januar og afsluttede sin tilbagetrækning fra Gaza den 21. januar 2009.


Operation Pillar of Defense (november 2012)
Militær offensiv på Gazastriben.


Operation Protective Edge (juli – august 2014)
Militær offensiv på Gazastripen som et svar på sammenbruddet af amerikansk sponsorerede fredsforhandlinger, forsøg fra rivaliserende palæstinensiske fraktioner til at danne en koalitionsregering, kidnapning og drab på tre israelske teenagere, den efterfølgende kidnapning og mord på en palæstinensisk teenager, og øget raketangreb på Israel af Hamas-militante.