landbrug

Landbrug

Frugt & Grønt


Landbruget er det største erhverv i Israel - og landet har en kolossal eksport af frugt og grønt såvel som landbrugsteknologi og landbrugsmaskiner. Dette så meget mere forunderligt, når betænkes, at Israel bestemt ikke har et klima eller geografi, som gør landet specielt egnet til landbrug. Ikke alene er mere end halvdelen af landet ørken, men yderligere er sommertemperaturen ekstrem, ligesom det kniber med den naturlige vanding.


I virkeligheden er kun 20 procent af landet fra naturens side "egnet" til landbrug.


* I dag repræsenterer landbruget 2,5% af BNP og 3,6% af eksporten


* Landbrugere udgør 3,7% af arbejdsstyrken og Israel producerer 95% af sine egne fødevarer - og supplerer med at importere korn, frø, kød, kaffe, kakao og sukker.


* Israel er hjemsted for to unikke typer af landbrugssamfund: Kibbutzen og Moshaven, som blev hjemmet for de fleste af de jøder, som begyndte udvandringen til Israel for ca. 150 år siden - fra omkring 1840erne.

Stue- og haveplanter samt blomster


Israel dyrker et væld af blomster og planter - og det meste går til eksport. Helt i top på verdensplan er blomsterdyrkningen. Blomstereksportører fra Israel sælger for henved 300 millioner kroner om året. De mest almindelige blomster er wax-blomster og roser, hvor dyrkningen omfatter 250 hektar.

Ekstra fakta


* For at løse problemet med vandmangel har israelske ingeniører og agronomer udviklet et revolutionerende drypvandingssystem for at minimere brug af vand til afgrødernes vækst:


* Et hold af israelere og US udviklere har skabt en robot til at høste vandmeloner, udstyret med kunstit syn for at kunne høste effektivt.


* Et israelsk selskab har skabt en sensor der kan registrere stresssymptomer hos planter.


* Israelske, amerikanske og canadiske forskere arbejder sammen om at udvikle nanoteknologi baserede løsninger for at imødegå tørke i Mellemøsten.


* Et israelsk selskab udvikler bomuldsplanter der er resistente overfor saltholdighed i jorden og tørke.


* Et israelsk system har styrken og muligheden for at spare millarder af liter vand om året.


Kilde: Synopsis Olsen, MFA, Wikipedia