Videnskab og Teknologi

Videnskab, Teknologi og Biomedicin

Videnskab og teknologi i Israel er en af landets mest højtudviklede sektorer. Procenten af befolkningen, der er engageret i videnskabelige og teknologiske undersøgelser, samt det beløb der bruges på research og udvikling i forhold til bruttonationalproduktet (BNP), er blandt de højeste i verden. Israel ligger nummer fire på verdensplan inden for videnskabelig aktivitet, målt ud fra antallet af videnskabelige tidsskrifter pr. million indbyggere. Procenten af det samlede antal udgivne videnskabelige artikler fra Israel, udgivet på verdensplan, er næsten ti gange højere end den procent af verdensbefolkningen, som Israel udgør.


Israelske videnskabsfolk har bidraget til udviklingen af landbrug, computervidenskab, elektronik, genetik, medicin, optik, solenergi og diverse områder inden for teknik. Israel er base for storspillere inden for den højteknologiske industri og har en af verdens dygtigste befolkninger inden for teknologi. I 1998 blev Tel Aviv af Newsweek udråbt til at være en af verdens mest teknologisk indflydelsesrige byer.Computerteknik


Det israelske Weizmann Videnskabsinstitut og Technion Israel Teknologiinstituttet er rangeret bland verdens top 20 computertekniske akademiske institutioner.


Israelske firmaer er mestre inden for computersikkerhedsteknologi, halvledere og kommunikation. Af israelske firmaer kan man nævne Check Point, et ledende firewallfirma; Amdocs, som producerer forretnings- og operationsstøttesystemer til telekommunikation; Comverse, et voice-mail firma; og Mercury Interactive, som måler softwareperformance. Det store antal højteknologiske firmaer på den israelske kystslette har gjort, at det har fået kælenavnet Silicon Wadi (læs: ”Silicon Valley”). Israelske, såvel som internationale firmaer, har base der.


Intel og Microsoft byggede deres første oversøiske research- og udviklingscentre i Israel, og andre højteknologiske multinationale firmaer, som IBM, Cisco Systems og Motorola, har opbygget faciliteter i landet. Intel udviklede sin dual-core Core Duo processor i dets israelske udviklingscenter i Haifa.


Optik, elektronisk optik og lasere er betydelige områder, og Israel producerer fiberoptik, elektronisk optiske inspektionssystemer for printed circuit boards, varmevisuelle nattesynssystemer og elektronisk optikbaserede robotstyrede produktionssystemer.


Robotstyringsresearch indledtes sidst i 1970erne, og har resulteret i produktionen af robotter, der er designet til, at udføre en bred vifte af computerstyrede produktionsarbejde, deriblandt diamantslibning, svejsning, pakkearbejde og konstruktion. Research udføres også inden for tilføjelsen af kunstig intelligens til robotter.


Det var en israeler, chef og bestyrer af M-Systems, Dov Moran, der opfandt den første flash drive i 1998.


Mere end 3.850 start-ups er blevet indledt i Israel, hvilket gør det til nummer to i verden, kun overgået af USA, inden for denne sektor, og det har det højeste antal NASDAQ-listede firmaer udenfor Nordamerika.Naturvidenskab


Verdens største parabolske solantenneskive findes i Ben-Gurion national Solar Energy Center.


Landets mangel på konventionelle energikilder har resulteret i ekstensiv research og udvikling af alternative energikilder, og Israel har udviklet innovative teknologier inden for solenergi. Israel er blevet verdens største forbruger af soldrevne vandvarmere per indbygger i verden. En ny og effektiv modtager der samler koncentreret sollys er blevet udviklet, hvilket også vil udvide brugen af solenergi inden for industrien.


I en CleanTech rapport fra 2009, blev Israel fastslået som et af verdens top 10 teknologimæssigt reneste lande, sammen med Danmark, Sverige og Tyskland.


Arrow Ecology firmaet har udviklet ArrowBio processen, et patenteret system, som tager affald direkte fra skraldevognene og separerer organiske og ikke-organiske materialer, gennem tyngdemæssig lagring, screening og hydromekanisk flænsning. Systemet kan sortere enorme mængder solidt affald, hvor det redder genbrugelige ting og omdanner resten til biogas og mættet landbrugskompost. Systemet bruges i Californien, Australien, Grækenland, Mexico, Storbritannien og Israel. For eksempel, så er der en ArrowBio facilitet i Tel Aviv der har været operationel ved Hiriya lossepladsen siden december 2003, og som behandler op til 150 tons affald hver dag.


Ifølge vandeksperter, er lækager i rør et af de store problemer, som den globale vandforsyning står overfor i dag. For Israel, som består af 2/3 ørken, er vandbevarende teknologier altafgørende. International Water Association har nævnt Israel som værende blandt de førende lande i verden, når det kommer til nyskabende metoder, der skal sikre ”ikke-overskydende vand”, dvs. vand der er gået tabt i systemet inden det når frem til kunden.Solenergi


Solenergi i Israel og den israelske solenergiindustri har en historie der går helt tilbage til landets grundlæggelse. I 1950erne udviklede Levi Yissar en soldrevet vandvarmer der hjalp med, at lindre energiunderskuddet i det nye land. I 1967 varmede omkring hver 20. husstand sit vand gennem solen, og der var blevet solgt 50.000 soldrevne varmere. Da oliekrisen kom i 1970erne, udviklede faderen af den israelske solenergiindustri, Harry Zvi Tabor, prototypen for den soldrevne vandvarmer der nu bruges i over 90 % af alle israelske hjem. Israelske ingeniører er i front når det kommer til solenergiteknologi og landets solenergifirmaer arbejder på projekter over hele verden.


Israel har taget solenergi til sig. Der er ingen olie på Israels landområde, og landets skrøbelige relationer til dets olierige naboer har gjort søgen efter en stabil energikilde til en national prioritet. Israelsk nytænkning og research har udviklet solenergi til et niveau, hvor det næsten er konkurrencedygtigt med fossile brændstoffer. Landets overflod af sol har gjort det til et naturligt sted for den lovende teknologi. Det høje niveau af solstråler i Negevørkenen har resulteret i en internationalt anerkendt solenergiresearchindustri, med Harry Tabor og David Faiman fra det Nationale Solenergicenter, som to af dens mere prominente medlemmer. Ved afslutningen af 2008 blev en feed-in toldtarif godkendt, som øjeblikkeligt igangsatte opbygningen af mange privatbolig- og kommercielle solenergikraftværksprojekter.EKSTRA FAKTA


IT - computer, computer systemer og kommunikation


* Mobiltelefonen blev udviklet i Israel af Motorola, der har sit største udviklingscenter i Israel.


* Det meste af Windows NT operativ system blev udviklet af Microsoft Israel.


* Pentium MMX chippen blev udviklet i Israel af Intel.


* Voice mail teknologien blev udviklet i Israel.


* Såvel Microsoft som Cisco byggede deres eneste R&D (forskning og udvikling) faciliteter udenfor USA i Israel.


* Fire unge israelere udviklede AOL Instant Messenger teknologien i 1996. (Som senere blev brugt til at udvikle bl.a. MSN Messenger, You Talk og Skype.


* Den første antivirus software blev udviklet i Israel i 1979.


* Et lille israelsk selskab udviklede en revolutionerende elektro-optisk processor der opererer 1000 gang hurtigere end nogen hidtil kende Digital Signal Processor.


* Et israelsk udviklet algoritme program gjorde det muligt for NASA at sende billeder fra Mars til jorden.


* Israel har den største IBM R&D (forskning og udvikling) facilitet udenfor USA.Fly og Lufthavn Teknologi


* Et israelsk selskab står bag teknologien hos et amerikansk elektrificeringsbusselskab til brug i byerne.


* Ifølge embedsmænd har Israel udviklet industriens mest uigennemtrængelige flysikkerhedsprogrammer. US embedsmænd peger på Israel for at søge råd om, hvordan man kan behandle trusler mod luftfartsssikkerheden:


* Israel har designet det første flysystem til beskyttelse af passagerer og fragtfly mod missilangreb.


* Israelsk udviklede sikkerhedsforanstaltninger er blevet benyttet i Maryland og Washington.


* Israelske forskere har udviklet en fjernbetjent nano RPV (fjernstyret pilotløst fly, uden motor).Kilde: Synopsis Olsen, MFA, Wikipedia


Foto: National Sun Energy Center, Ben-Gurion national Solar Energy Center, M-Systems


Biomedicin

Højt specialiseret og sofistikeret medicinsk udstyr - såvel til diagnose som til behandling, er igennem årene blevet udviklet i Israel, og eksporteres til hele verden. Eksemplerne er computer-tomografi (CT scannere, magnetisk resonans-imaging (MRI) systemer, ultralydsscannere, medicinske kameraer og laserudstyr til operation.


Andre nyudviklinger inkluderer controlled-release liquid polymer, som forhindrer opbygning af tandsten, udstyr, som kan reducere såvel godartet som ondardet hævelse af prostata, brugen af botulin til øjenkorrektion - og eksempelvis en miniaturekamera, som bliver sendt ind med en kapsel, som patienten sluger hel, og er i stand til at diagnosticere gastrointestinale sygdomme, udviklet af Given Imagning.


I 2009 udvikled videnskabsmænd fra europæiske lande og Israel en robot prosthetic hånd, kaldt SmartHand, som fungerer præcis som en ægte hånd, og gør det muligt for patienter at skrive, at skrive på maskine, at spille klaver og i det hele taget at udføre akuratesse-opgaver, som hidtil ikke har været muligt. Der er tilmed i hånden føleapparatur, som gør det muligt for patienten at "føle" med sine fingerspidser...


Et nyt MRI-system, udviklet på Weizmann Instistute, til identifikation og diagnostisering af svulster, har fået stor bevågenhed i USA og er blevet taget i brug af U.S. Food & Drug Administration til at diagnosticere bryst- og testikel-cancer. Det nye israelske system vil med ét slag afskaffe en række tidskrævende og kostbare procedurer, og samtidig fjerne ventetiden for resultaterne.

EKSTRA FAKTA


Livsbevarende videnskaber:


* Et israelsk selskab har udviklet et blodprøveapparat der kan diagnosticere hjerteangreb via telefonen.


* Det israelsk udviklede EX-PRESS giver helbredelse til glaucoma patienter (grøn stær).


* Et israelsk forskerhold har fundet frem til kombinationen af elektrisk stimulation og kemoterapi der kan få cancer metastaser til af forsvinde.


* Israelske videnskabsfolk udviklede de første computer, ikke stråle baserede, dianoseredskaber mod brystkræft.


* Et israelsk selskab udviklede et computersystem for korrekt dosering og admnistration af medikamenter, derved fjernes muligheden for menneskelige fejl i den medicinske behandling.


* Israel udviklede det første kamera til tarmundersøgelser så lille, at det kan være i en pille. I brug ved tarmundersøgelser hjælper kameraet med til at diagnosticere kræft og fordøjelsesforstyrrelser.


* Forskere i Israel udviklede et hjælpemiddel der direkte hjælper hjertet til at pumpe blod, en opfindelse med potentialet til at redde livet for de med hjertefejl. Det nye redskab synkroniseres med hjertets mekaniske virkemåde gennem et sofistikeret system af sensorer.


* Israelske forskere spiller en vigtig rolle i at identificere defekte gener der forårsager en sjælden og sædvanligvis dødelig sygdom hos arabiske børn.


* Et israelsk selskab har fået støtte af USA til udviklingen af et skoldkoppe førstehjælps kit.


* Israelske mikrobiologer har udviklet den første pasive vaccine mod, den af myg, overførte West-Nile virus.


* Israelske forskere har påvist at lycopene – det røde pigment i tomater – sænker blodtrykket.


* Israelsk stamcelleteknologi benyttes i USA for at gendanne hjertevæv.


* Et israelsk selskab har udviklet et hjælpemiddel der vil kunne gøre det muligt for millioner af amerikanske diabetikere at kunne give sig selv medicin uden smerte.


* Videnskabsfolk i Israel har benyttet kæder af DNA til skabelsen at bittesmå transisstorer der bogstaveligt talt bygger sig selv.


* Et israelsk selskab har udviklet et hjælpemiddel til overvågning af hjertesyge der vil kunne integreres i fremtidige generationer af biltelefoner.


* En israeler har opfundet en ‘lim’ der vil reducere behovet for knogletransplantater og få knogler til at hele når de har været kræftskadede.


* Israelske videnskabsfolk har skabt en DNA nano-computer der ikke alene kan opdage kræft, men også frigive stoffer til bekæmpelse.


* Israelske videnskabsfolk har isoleret Parkinson-lignende symptomer hos rotter.


* Israelske videnskabsfolk har udviklet en næsespray der vil kunne give beskyttelse mod influenza i fem år.


* Israelske videnskabsfolk har opdaget, hvordan man kan forandre skadede celler i bekæmpelsen af cancer.


* Et israelsk hjælpemiddel kan uden smerter give medikanmenter gennem mikrospopiske porer i huden.


* Isralelske forskere har skabt en ‘biologisk pacemaker’ der kan hjælpe med til at regulere hjerterytmen.


* To israelere vandt Nobel Prisen i kemi i 2004 for deres gennembrud i cancerforskningen.


* Israelske forskere har påvist at Prozac kan hjælpe med til at forbedre kemoterapien effekt.


* Et israelsk udviklet ekstrakt af planter er en af Amerikas bedst sælgende flydende forebyggelsesmediciner.


* Israelsk forskning har påvist, at citrusolier kan indeholde nøglen til helbredelse af astma.Kilde: : Synopsis Olsen, MFA, Wikipedia